In de nacht van zaterdag op zondag zetten we dit weekend de klok een uurtje vooruit.Dus 2 uur wordt dan 3 uur.


Het wordt terug zomeruur of zomertijd en we slapen 1 uur minder.


Hierdoor blijft het dan ‘s avonds weer langer licht.

Omschakeling van wintertijd naar zomertijd
2012: 25 maart
2013: 31 maart
2014: 30 maart.

Omschakeling van zomertijd naar wintertijd
2012: 28 oktober
2013: 27 oktober
2014: 26 oktober.

Meer dan de helft van de Vlamingen wil het hele jaar de zomertijd aanhouden. Dat blijkt uit 'De grootste poll van Vlaanderen' van Peeters & Pichal.

De wintertijd was de tijd die we hanteerden alvorens we in 1977 het wisselen van de klok invoerden. De zomertijd werd toen ingevoerd om energie te besparen. Een Nederlands energiebedrijf heeft nu berekend dat de energiefactuur 5 euro per jaar goedkoper wordt, wat niet veel is.

Veranderen? Eén miljoen handtekeningen nodig

Horeca Vlaanderen vindt een permanente zomertijd alvast goed, want "langer licht is langere terrasjestijd". Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp is niet gewonnen voor het idee: "Poetin voerde de veralgemening van de zomertijd al in. Een maatregel waarmee hij nu verveeld zit want het tijdsverschil met West-Europa vindt de zakenwereld een probleem."

Vooraleer er echter iets kan gewijzigd worden aan het huidige systeem, moet volgens Eurocommissaris Karel De Gucht eerst bij Europa aangeklopt worden. "Vanaf 1 april zouden burgers het thema op de agenda kunnen zetten. Vanaf die datum treedt de verordening voor burgerinitiatieven in werking. De Europese Commissie wil initiatieven van burgers onderzoeken als er minstens één miljoen handtekeningen uit minstens zeven Europese landen worden ingediend."